Financial Times'dan iddia: "Binance son senelerde Çin ile olan bağlantılarını gizledi"

Binance, dünyanın en büyük kripto para borsası olarak biliniyor. Ancak borsanın kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao'nun iddialarının aksine, Binance'in Çin ile olan bağlantıları hiç de kesilmedi. Financial Times'ın gördüğü şirket içi belgelere göre, Binance 2017 yılında Çin'de kripto para sektörüne yönelik baskıların artması sonrasında ülkeden ayrıldığını söylemesine rağmen, Çin'de bir ofis ve bazı çalışanların maaşlarını ödeyen bir Çin bankası dahil olmak üzere pek çok bağlantısını gizlemeye çalıştı.

Zhao ve diğer üst düzey yöneticiler, Binance çalışanlarına şirketin Çin'deki varlığını gizlemeleri talimatını verdi. Zhao, 2017 yılında bir şirket mesajlaşma grubunda "Artık ofis adreslerimizi yayınlamıyoruz... Çin'deki insanlar doğrudan ofisimizin Çin'de olmadığını söyleyebilir" dedi.

Belgeler, Binance'in kripto para ile ilgili faaliyetleri denetleyen regülatörlerin gözü önünde işlemlerinin kapsamını ve yerini gizlemeye çalıştığını gösteriyor. Zhao, Binance'in çalışanlarının çoğunun - "küçük bir müşteri hizmetleri ekibi" hariç - 2017 yılında ülkeden ayrıldığını söylemişti. Borsa, pazartesi günü ABD regülatörleri tarafından yasadışı olarak Amerikan müşterilere hizmet vermekle suçlandı.

2019 yılının sonlarında, şirketteki çalışanlar Binance'in Pekin'de bir ofis açtığını iddia eden bir medya haberi üzerine tartıştılar. "Hatırlatma: resmi olarak Malta, Singapur ve Uganda'da ofislerimiz var" diye bir mesaj atıldı. "Lütfen başka hiçbir yerde, Çin dahil olmak üzere ofislerimizi doğrulamayın."

Binance ise "anonim kaynakların eski tarihi (kripto terimleriyle) alıntılayarak olayları dramatik bir şekilde yanlış yansıttığını" söyledi. "Bu, Binance'in operasyonlarının doğru bir resmi değil."

Zhao, Binance'in bir Çin şirketi olduğunu defalarca reddetti. Geçen yıl bir blog yazısında, 2018 yılının sonuna kadar Çin'de sadece "küçük bir müşteri hizmetleri ekibi"nin kaldığını söyledi. Binance'in kurucusu Çin doğumlu olmasına rağmen, çocukken Kanada'ya taşındığı için Kanada vatandaşı.

"Binance'in Şanghay'da bulunan orijinal kurucu ekip üyeleri, şirket kurulduktan sadece iki ay sonra, şirket bile tescil edilmeden önce, Çin'deki kripto endüstrisine yönelik baskılardan sonra Çin'i terk etti" dedi Binance ve ekledi ki borsa "hiçbir zaman Çin'de kayıtlı veya kurulu olmadı".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder