Vitalik Buterin, zk-EVM'lerin merkeziyetsizlik ve güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirdi

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin kısa bir süre önce, Ethereum Sanal Makinesi'ne (EVM) sıfır bilgi kanıtları getirmeyi amaçlayan yeni bir teknoloji olan zk-EVM'lerin uygulanmasının potansiyel faydaları ve zorlukları hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Sıfır bilgi kanıtları, bir tarafın diğerine bir ifadenin geçerliliğinin ötesinde herhangi bir bilgi vermeden doğru olduğunu kanıtlamasına olanak tanıyan kriptografik tekniklerdir. Örneğin Alice, Bob'a bir web sitesinin şifresini bildiğini, ona şifreyi söylemeden kanıtlayabilir.

Zk-EVM'ler, akıllı sözleşmelerin güvenilir üçüncü taraflara ya da zincir dışı hesaplamaya dayanmadan zincir üzerinde sıfır-bilgi kanıtları yürütmesini sağlayacak EVM'nin önerilen bir uzantısıdır. Bu, merkezi olmayan borsalar, kimlik sistemleri ve oylama protokolleri gibi gizlilik, ölçeklenebilirlik ve doğrulanabilirlik gerektiren bir dizi uygulamayı mümkün kılabilir.

Buterin, zk-EVM'lerin Ethereum'un merkezsizleştirilmesi ve güvenliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini, çünkü karmaşık hesaplamaların gaz maliyetlerini ve veri gereksinimlerini azaltabileceklerini, ayrıca kullanıcıların gizliliğini koruyabileceklerini ve önden çalışan saldırıları önleyebileceklerini kabul etti. Ayrıca, zk-EVM'lerin Zcash ve Polkadot gibi sıfır bilgi kanıtlarını destekleyen diğer blok zincirleriyle birlikte çalışabilirliği sağlayabileceğini belirtti.

Bununla birlikte, zk-EVM'lerin karşılaşacağı bazı teknik ve sosyal zorluklara da dikkat çekti:

- Yüksek düzeyde uzmanlık ve özen gerektiren zk-EVM uyumlu akıllı sözleşmelerin tasarlanması ve denetlenmesinin zorluğu.

- Bazı hesaplama türleri sıfır bilgi kanıtları için diğerlerine göre daha uygun olabileceğinden, verimlilik ve ifade gücü arasındaki denge.

- Uyumluluğu sağlamak ve parçalanmayı önlemek için farklı zk-EVM uygulamaları ve projeleri arasında standardizasyon ve koordinasyon ihtiyacı.

Buterin, zk-EVM'lerin Ethereum'un gelecekteki gelişimi için umut verici bir yön olduğu sonucuna varmış, ancak bunların sihirli bir değnek olmadığı ve ana ağda kullanılmadan önce çok fazla araştırma ve deney gerektireceği konusunda da uyarıda bulunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder